Blog Corcova

Miercuri, 22 Decembrie 2010 15:00

Masa festiva

O ambianta speciala si mancaruri alese, intr-o companie deosebita. Pentru asemenea ocazii, calitatea vinului si modul in care acesta este asortat bucatelor sunt, cu siguranta, extrem de importante.





Vineri, 10 Decembrie 2010 17:48

Sugestii pentru cadourile de Craciun

Cu un vin de Corcova nu dai gres niciodata...




Luni, 06 Decembrie 2010 15:39

Cadoul necesar pentru o sarbatoare reusita

Sarbatorile inseamna bucuria cadourilor si a unei mese reusite in compania familiei si a prietenilor. Reusita mesei depinde insa in primul rand de calitatea vinului ce trebuie ales cu mare grija. Daca nu a avut nimeni inspiratia sa va ofere cadou excelentele vinuri de Corcova, e timpul sa va faceti singur acest cadou de suflet!
Si - nu uitati! - in afara de Chardonnay, de un excelent Rose, obtinut prin presare directa a boabelor de Merlot, urmata de o fermentatie controlata si de o scurta maturare, si in afara de atat de apreciatul cupaj in proportii egale, Cabernet Sauvignon/Merlot, va puteti rasfata acum si cu un vin Syrah Reserve de Corcova, vin de exceptie pe care il veti gasi doar in magazinele specializate si pentru care va va invidia cu siguranta orice adevarat cunoscator.
E un cadou pe care trebuie sa vi-l faceti si singuri, daca nu ati fost cuminti!




Joi, 02 Decembrie 2010 16:29

Ce ar trebui sa mai stim despre vinuri…

Am discutat despre corpolenta vinului. Aceasta joaca un rol esential in asortarea vinului la diferite mancaruri, dar nu reprezinta nici pe departe singurul element de care trebuie sa tinem seama. Trebuie sa avem in vedere gustul, dulce, acru, amar si sarat, dar si caracterul moale sau dur al mancarii si, in egala masura, al vinului. De exemplu, un vin mai dulce si cu gust de fruct este mai moale, in timp ce unul mai acid si mai taninos este mai dur, in cazul mancarii zaharul si grasimile ii confera acesteia un caracter mai moale, iar caracterul acid si gustul amar o fac mai dura. De asemenea, trebuie tinut seama de continutul de alcool al vinului si de cel de sare in cazul mancarii. O concentratie mai mica de alcool face vinul mai moale, iar un exces de alcool il face mai dur. In mod similar, o mancare mai putin sarata este mai moale, iar una mai sarata este mai dura.
In vin este important ca elementele moi sa se gaseasca intr-un anume echilibru cu cele dure. Un vin echilibrat lasa, dupa ce este baut, o senzatie placuta, in timp ce un vin fara aciditate pare plat si da impresia ca e rasuflat. Un vin dulce, fara aciditate, va fi greoi, in cazul lui aciditatea avand rolul de a mai taia din dulceata si de a-l echilibra. Astfel, in cazul vinului, alcoolului ii revine sarcina de a-l echilibra atenuand tendintele excesiv de moi sau de dure. O concentratie prea mare de alcool va anula calitatile acestuia, facandu-l excesiv de dur, in timp ce o concentratie moderata ii confera rotunjime punandu-i in evidenta calitatile.




Luni, 29 Noiembrie 2010 16:23

Vinul, cheia unei mese de succes

Atunci cand imbinarea vinului cu mancarea este cea potrivita, au de castigat in egala masura atat vinul, cat si mancarea. Cand cele doua se cearta, poate apare un adevarat dezastru, indifernet de talentul bucatarului si de calitatea vinului. Sunt multi factori care trebuie avuti in vedere, precum aciditatea, dulceata, aroma si corpolenta vinului si a mancarii. Corpolenta vinului creste incepand de la cele albe si culminand cu cele rosii. Dar in afara de culoare si de soi conteaza in egala masura metoda de vinificatie si zona de provenienta, respectiv climatul. Astfel, o clima rece conduce la o corpolenta mai scazuta, in timp ce un sezon cu temperaturi mai ridicate - la o corpolenta mai mare. De asemenea, fermentarea la temperatura scazuta sau in cisterne de inox determina o corpolenta mai redusa, iar fermentarea la temperatura ridicata sau fermentarea si maturarea in butoi duc la o corpolenta mai mare. In general, corpolenta este asociata si cu continutul de alcool, astfel vinurile usoare avand de obicei o tarie de pana la 11-12 grade, iar cele grele de peste 13-14 grade. Din punct de vedere al mancarii corpolenta depinde in primul rand de continutul de grasime si de natura acesteia - din carne, din lactate sau vegetala. Conteaza apoi modul de preparare, corpolenta crescand de la mancarurile fierte sau preparate la abur catre cele prajite, inabusite, precum tocana si preparatele la gratar, si pana la cele preparate la cuptor. Corpolenta creste de asemenea de la aromele delicate la cele grele, precum cele date de fum, de la mancarurile usoare la cele concentrate. Vorbind despre mancare trabuie neaparat sa tinem seama si de sosuri si de garnituri. O regula generala ne invata sa asociem vinurile cu mancaruri avand o corpolenta asemanatoare.




Joi, 25 Noiembrie 2010 15:13

Vinul nu se bea la intamplare

Vinul isi are personalitatea lui. E groaznic atunci cand ajunge sa se certe cu mancarea. Da, vinul nu accepta sa fie baut oricand si oricum… Protesteaza si e in stare sa ne strice si cel mai ales festin, pregatit cu cele mai rafinate mancaruri. Sa stii sa bei vinul este o adevarata stiinta. Orice somelier va poate explica, a sti sa te bucuri de aceasta extraordinara licoare este un adevarat har si necesita un adevarat ritual. Cu privire la alegerea si servirea vinului exista nenumarate legi. Atunci cand ai ajuns sa patrunzi cu adevarat tainele adanci ale acestei nepretuite licori, poti sa faci abstractie de legi, alegerea vinului devenind o adevarata arta… Dar pana atunci e important de respectat macar un numar minim de reguli elementare.
In primul rand, trebuie stiut ca fiecare vin are o temperatura optima la care trebuie servit. Daca e mai rece isi va ascunde calitatile, iar daca e mai cald - dispare orice placere. Pentru a-si pastra temperatura cat mai mult timp, este recomandat sa fie servit in pahare cu picior, astfel incat sa nu punem mana pe cupa ce adaposteste pretiosul elixir. De asemenea, este recomandat ca paharul sa aiba gura mai stramta pentru a ajuta vinul sa-si pastreze parfumul.




Miercuri, 24 Noiembrie 2010 15:57

Vinul, purtator de har si sanatate

Sarbatorile de iarna bat la usa. De la Craciun si pana la Boboteaza aproape in fiecare zi e o noua sarbatoare si un nou prilej pentru o masa festiva.
O masa festiva inseamna, evident, o ambianta si o companie deosebita, dar si mancaruri alese… Dar nici o mancare, oricat de gustoasa si de rafinata ar fi, nu-si va putea etala adevaratele calitati atat timp cat nu va fi insotita de vinul potrivit. Nici o masa nu va putea fi o reusita daca nu se va bucura de prezenta unor vinuri de calitate.
Mancarurile speciale sunt de cele mai  multe ori destul de grele, motiv pentru care, dupa o masa festiva, de multe ori avem diferite probleme digestive, uneori chiar destul de neplacute. Acest lucru nu se va intampla niciodata, daca fiecare fel de mancare a fost insotit de vinul poitrivit. Vinul, ales cu grija, este capabil sa transforme si cea mai grea mancare intr-o adevarata binecuvantare. Cu un chimism de exceptie, fiind format din nu mai putin de 1.000 de substante distincte, multe dintre ele reprezentand elemente vitale pentru sanatatea noastra, vinul reprezinta o  adevarata licoare de viata lunga.




Marti, 23 Noiembrie 2010 15:48

O noua degustare a vinurilor de Corcova

Asa cum v-am promis, seria degustarilor Corcova continua. Miercuri, 24 noiembrie, va asteptam din nou la Boutique du Pain, in atat de primitorul restaurant din strada Academiei, numerele 28-30, incepand cu ora 20.00.
Ca de fiecare data, si la aceasta noua degustare isi vor da intalnire arta culinara si vinurile de clasa. Va veti putea reintalni cu binecunoscutul somelier Marian Timofti, care ne va invata sa descifram, din nou, atat de interesantele taine ale vinurilor de calitate. In plus, ne va ajuta sa intelegem diferentele dintre un Cabernet Sauvignon/Merlot de Corcova si un Chateau Lucas, Saint Emilion, Bordeaux, respectiv dintre un Syrah Reserve de Corcova si un Chateau Etang des Colombes, Corbieres. Facand comparatia intre vinuri de aceeasi clasa sub indrumarea unui adevarat specialist vom reusi nu numai sa intelegem mai bine calitatile acestora, dar sa ne si familiarizam cu modul in care putem intelege cu adevarat un vin de calitate. Tot sub indrumarea domniei sale vom face cunostinta cu un Chardonnay 2009 de Corcova. Aceste degustari comparative sunt oferite, alaturi de un bufet semnat Boutique du Pain, la un cost total de 50 de lei de persoana.




Luni, 22 Noiembrie 2010 19:33

Vinul, o arta

Savoare vietii vine, fara indoiala, in primul rand din arta. Din muzica, din poezie, din pictura… dar si din acest nepretuit dar cu care ne-au binecuvantat zeii, din minunata licoare pe care o reprezinta vinul. Insa, pentru a te bucura de ea, trebuie mai intai sa inveti sa o cunosti.





Vinurile Corcova mustesc de istorie. Apreciate de domnii Tarii Romanesti deja de secole, indragite de elitele culturale ale vechiului Bucuresti, dar si ale Parisului, unde oare ai putea gasi un loc mai nimerit sa te bucuri de calitatile lor de exceptie decat in centrul vechi al Bucurestiului, acolo unde fiecare strada si fiecare ungher e un adevarat tezaur de istorie? La fel precum vinurile Corcova si centrul vechi al capitalei cunoaste astazi o noua tinerete. In acest week-end nu numai ca ne-am putut bucura de calitatile de exceptie ale acestor vinuri, dar bucurestenii au avut si prilejul de a-l cunoaste personal pe Serban Damboviceanu, cel care a readus la viata celebrele podgorii de la Corcova. Dincolo de informatiile, istoriile si amintirile atat de interesante care au imbogatit intalnirea cu ineditul si savoarea lor, fiecare a putut sa compare vinurile Corcova cu celebre vinuri frantuzesti pentru a se convinge singur de adevaratele calitati ale acestor minunate vinuri de pe insoritul Piemont al Mehedintilor.
Interesul si succesul de care s-a bucurat evenimentul din acest week-end ne face sa va promitem ca vor urma si alte evenimente de acest fel, care sa ne permita sa venim in intampinarea adevaratilor iubitori ai vinurilor de calitate, pentru a-i ajuta sa cunoasca mai bine aceste vinuri de exceptie si inepuizabilele lor istorii.




Pagina 10 din 12
Te afli aici: >