Blog Corcova

Sambata, 30 Octombrie 2010 15:21

Vinul, o licoare pentru desfatarea spiritului

Vinul este, fara indoiala, un elixir cantat de poeti, venerat in ritualuri, capabil sa ne desfete cu aromele lui incredibile. Indiscutabil, vinul a jucat un rol important in intreaga evolutie a culturii si civilizatiei din cele mai vechi timpuri si pana astazi. Dar el a jucat, in acelasi timp, un rol deosebit si din punct de vedere economic, ocupational si, nu in ultimul rand, pentru sanatatea noastra, caci asa cum stiinta incepe sa demonstreze el contine o serie de substante naturale vitale pentru organismul nostru. Astfel nici nu este de mirare ca adevaratii iubitori ai vinului, care au stiut sa se bucure cu intelepciune de virtutile lui, s-au bucurat si de o sanatate de invidiat.




Vineri, 29 Octombrie 2010 16:11

Geologia vinului

In septembrie 2010, la Institutul Geologic al Romaniei, a avut loc un eveniment mai putin obisnuit, la care am avut onoarea sa fim parteneri. Geologia vinului, eveniment organizat de Institutul Geologic al Romaniei, impreuna cu Federatia Somelierilor Romania si cu sprijinul nostru, si-a propus sa contribuie la o mai buna cunoastere a patrimoniului nostru viticol si la intelegerea importantei solului pentru calitatea vinului. Este o problema extrem de importanta si de interesanta, din pacate destul de putin discutata si cunoscuta. Este, in acelasi timp, o problema care pe noi ne-a preocupat in mod special, tocmai datorita calitatilor geologice remarcabile ale solului din regiunea Corcovei, calitati pe care am incercat sa le cunoastem si sa le intelegem cat mai bine pentru a le putea maximiza efectul benefic asupra vinurilor noastre.
Sunt calitati care au facut celebre vinurile Corcovei in istorie si pe care ne straduim sa le facem iarasi cunoscute lumii. Este un prilej ideal pentru a observa si intelege mai bine legatura dintre aceste aspecte poate oarecum ciudate pentru un simplu iubitor de vin, dar atat de interesante: geologia Corcovei si personalitatea atat de clara a vinurilor noastre. Va promitem sa revenim cu informatii relevante si cu o degustare de vinuri de neuitat.
Un vin cu adevarat deosebit trebuie mai intai inteles, pentru a te putea bucura apoi pe deplin de calitatile lui. A fost momentul potrivit pentru a cunoaste si savura cu adevarat vinurile de Corcova, atat de iubite de mai-marii literaturii noaste si ai celei universale, deopotriva. A fost un eveniment pe care adevaratii iubitori ai vinului nu l-au ratat.




In dorinta declarata de a fi cat mai aproape de dumneavoastra, nu am lipsit nici de la cea de a patra editie a Bucharest Food Festival, editie dedicata produselor din Uniunea Europeana, care a avut loc in Parcul Tineretului, intr-un spatiu acoperit, de 1.000 de metri patrati, langa care s-a desfasurat un picnic european. Vinurile de Corcova, care si-au cucerit de atata timp o larga apreciere europeana, fiind nelipsite din corespondenta unor personalitati ale lumii culturale, precum Anatole France sau Marcel Proust, nu aveau cum sa lipseasca de la un asemenea eveniment. Un eveniment la care s-au gasit bucate si produse specifice celor 27 de state membre UE, care au fost si mai savuroase daca le-ati degustat alaturi de un vin adecvat de Corcova.
Nenumarate evenimente au marcat aceasta editie a Bucharest Food Festival, precum degustari, prezentari de produse, seminarii, expozitii culinare si demonstratii culinare, dar si concursul Gateste romaneste si competitia Copiii in bucatarie, fara a mai mentiona evenimentul de deschidere, realizarea unui sandvis gigant de 27 de metri, care a inglobat produsele traditionale ale tarilor membre UE. In cadrul unei sectiuni speciale au fost prezentate vinuri si sortimente de bere din UE.
Actuala editie a festivalului si-a propus sa promoveze zestrea gastronomica a Uniunii Europene sub motto-ul Unitate prin diversitate si este parte a proiectului european Open Days, fiind organizat in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti, prin Biroul de Integrare Europeana din cadrul Comisiei Europene.
Ati putut vedea la lucru bucatari romani si invitatii lor, ati putut participa la seminarii dedicate produselor traditionale si sigurantei alimentare din UE, iar copiii au avut activitati dedicate special pentru ei. Dar, cu siguranta, v-au incantat mai ales delicioasele produse pe care le-ati cumparat si consumat, noi oferindu-va, pentru ca festinul sa fie complet, atat de apreciatele noastre vinuri de Corcova.




Marti, 26 Octombrie 2010 15:18

Rose

Un aperitiv adevarat va capata o personalitate aparte si-si va etala o noua savoare alaturi de un vin adecvat. Merita sa incercati un Rose de Corcova, din ferma Jirovel, din care nu s-au produs decat 10.500 de sticle. Este un Merlot 100%, obtinut prin presare directa a boabelor, cu o fermentatie la temperatura controlata si o scurta maturare pe drojdii in cisterna.
Cu o culoare roz intens si un continut de alcool de 13,5%, te intampina, la o temperatura de servire de 10-12 grade, cu un nas intens, complex, dominat de arome de fructe rosii, predominand coacazele si zmeura. Nu lipsesc insa nici nuantele de fructe exotice cu note de citrice. Atacul este suplu, iar gustul - aromat, fiind de apreciat un bun echilibru intre alcool si aciditate, ceea ce il face ideal pentru un inceput de masa, menit sa-ti trezeasca imaginatia pentru viitoarele simfonii gustativ-olfactive.

Pret recomandat: 32,50 lei.




Luni, 25 Octombrie 2010 15:10

Chardonnay

Acest vin de Corcova, din Ferma Jirovel, 100% Chardonnay, este cel mai potrivit pentru a insoti aperitivele, dar si pestele sau fructele de mare. Servit la o temperatura optima de 10-12 grade, continutul lui de pana la 2 grame de zahar rezidual la litru si de 13,5% alcool permite o evidentiere optima a calitatilor lui deosebite. Le-a dobandit in urma unei presari directe a boabelor, urmata de o fermentatie la temperatura controlata si o scurta maturare pe drojdii in cisterna.
De o  culoare galben deschis stralucitor cu reflexii verzi, Chardonnay ii intampina pe degustatori cu un nas deschis dominat de arome de fructe albe, in special de para, cu note citrice. Gustul este aromat, rotund si echilibrat, iar senzatia finala este lunga si delicata. Cu siguranta poate transforma masa intr-o adevarata placere.

Pret recomandat: 32,50 lei.




Duminica, 24 Octombrie 2010 15:57

Cabernet Sauvignon/Merlot

Cine iubeste carnea rosie si branzeturile maturate trebuie cu certitudine sa incerce si acest vin deosebit, Cabernet Sauvignon/Merlot, pentru ca va avea o experienta deosebit de placuta… Este un cupaj de Cabernet si Merlot in proportii egale, cu 13,5% alcool si sub 2 grame de zahar rezidual la litru, maturat in cisterna timp de 12 luni. Avem astfel un sec serios, de culoare rosu intens, cu reflexii violet, cu pigment agresiv, din care s-au produs doar 58.000 de sticle.
Degustatorii ar trebui sa stie ca primul nas este fin si agreabil, debuteaza cu o aroma de pasta de tomate si piper. Prin agitare, se adanceste, scotand la iveala note puternice de fructe de padure, condiment si volatili florali, continuand intr-o evolutie fina. In gura atacul este suplu, proaspat cu note picante si fructuoase. Taninii fini permit o senzatie gustativa finala catifelata.
Pentru a va putea bucura cu adevarat de acest vin deosebit merita sa-l decantati timp de o jumatate de ora.

Pret recomandat: 36,50 lei.




Sambata, 23 Octombrie 2010 16:35

Sindrofie la sosea

Thumbnail imageCorcova fiind o oaza de istorie, iar aroma inconfundabila a vinului nostru fiind ea insasi atat de plina de istorie, plutind parca si astazi printre slovele marilor literati, nu aveam cum sa lipsim de la un eveniment atat de drag noua, Sindrofie la sosea, din cadrul proiectului Bucurestiul intr-o zi. De altfel, nici nu am fi putut concepe aceasta minunata sarbatoare, care incearca si reuseste, prin atatea laudabile idei, sa redestepte atmosfera Bucurestiului de odinioara, fara buchetul vinului care facea deliciul saloanelor din epoca… Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care am considerat o datorie de onoare din partea noastra de a fi prezenti la aceasta minunata sarbatoare. Iar aprecierile celor ce ne-au degustat vinurile au reprezentat pentru noi cea mai importanta rasplata! Va asteptam cu drag la un pahar cu vin de Corcova, in Parcul Kiseleff, in 18 si 19 septembrie, sa depanam aminitiri despre Bucurestiul de odinioara, sa ne rasfatam cu bucate dupa retete interbelice, sa ascultam muzica buna, sa incercam sa rememoram povesti frumoase si sa reinviem vechi obiceiuri care au ajuns sa ne lipseasca intr-o lume atat de grabita...




Vineri, 22 Octombrie 2010 15:35

Renasterea unei podgorii

Peste munte de Sarmizegetusa Regia, printre dealurile insorite ale Mehedintiului, se afla comuna Corcova, nume care a facut candva faima Romaniei si care, din fericire, se pregateste sa-si redobandeasca statutul.





Joi, 21 Octombrie 2010 15:22

Interviu cu Michel Roy la PRO TV

In 2005, Michel Roy si Serban Damboviceanu au sadit pe insoritele dealuri ale Mehedintiului 50 de hectare de butuci de vita nobila: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Muscat Ottonel si un soi nou pentru Romania, Syrah. Aduse din Alsacia, vitele au prins radacini ferme in pamantul romanesc... E un domeniu pe care l-au ales cu mare atentie, intr-o zona despre care stiau ca a mai produs vin si nu din oricare: licoarea de Corcova, produsa aici pe vremea Bibestilor, era deja celebra in Franta. Dupa 2000, Romania a devenit un fel de El Dorado pentru cunoscatorii in materie de vin. Peste 20 de investitori straini mari au recunoscut potentialul pamantului si au inteles ca pot incepe aici afaceri prospere. Francezi, italieni, britanici, olandezi au plantat vita-de-vie si au construit crame in Dobrogea, Dealu Mare, Podisul Transilvaniei sau Mehedinti. Michel Roy si asociatul sau roman, Serban Damboviceanu, au ales meleagurile Corcovei si succesul nu a intarziat sa apara...
Dim lights




Sambata, 18 Septembrie 2010 18:54

Vinul, un blazon national

Suntem un brand a carui traditie se pierde in vremuri de mult uitate si, cu toate acestea, suntem un brand care de-abia acum se pregateste sa intre in piata.
Probabil ca traditia vinului de Corcova isi intinde radacinile pana in perioada dacica, in acele vremuri in care grecii credeau ca insusi Dyonisos se trage de pe aceste meleaguri, iar romanii, cucerind Dacia, bateau monezi avand ca simbol tocmai nepretuitele boabe de struguri. Traditia ulterioara a vinului de Corcova este insa deja consemnata in hrisoave, precum cele din 1 iulie 1594 si din 8 iulie 1596 prin care Mihai Viteazul ii daruia lui Necula doua vii la Corcova, respectiv ii daruia lui Radu, al doilea paharnic, ocine si vii pe aceleasi meleaguri atat de apreciate ale Piemontului Motrului, in zona Corcovei. Apoi, in secolul al XIX-lea, gratie familiei Bibestilor care stapanea peste 1.000 de hectare, vinurile de Corcova aveau sa nu lipseasca din scrierile a nenumarati scriitori romani, precum Martha Bibescu, Mihai Sebastian, Ion Pillat sau Ion Minulescu, dar si ale unor nume celebre precum Anatole France sau Marcel Proust, caci vinurile de Corcova reusisera in epoca sa cucereasca chiar si atat de exigentul si pretentiosul Paris. Dar realizarile printului Bibescu nu aveau sa reziste prea mult timp, viile de la Corcova ajungand in anii comunismului sa decada, unele disparand cu totul, iar altele degradandu-se intr-un mod irecuperabil.
Zona avea sa renasca de abia dupa 2005, atunci cand a luat fiinta noul brand al Corcovei - Roy&Damboviceanu. Dupa cum se vede, suntem un brand extrem de tanar, pregatindu-ne de-abia acum sa intram cu adevarat in piata cu vinurile de exceptie produse din recoltele din 2008 si 2009 si care au obtinut deja aprecieri elogioase din partea multor specialisti ai vinului.




Pagina 12 din 12
Te afli aici: >