Blog Corcova

Vineri, 12 Noiembrie 2010 16:06

Un savuros week-end Corcova

In acest minunat week-end insorit, care ne rasfata cu o vreme atat de placuta, va asteptam la Restaurantul Grand Cafe Van Gogh din centrul vechi al capitalei, pe strada Smardan, nr. 8, pentru o inedita degustare de vinuri, cu adevarat speciala. Duminica, intre orele 16 si 18, va asteapta o surpriza in plus. Serban Damboviceanu, omul care a reinventat marile vinuri de Corcova ale printului Bibescu, va sta la dispozitie spre a raspunde tuturor intrebarilor dumneavoastra.
Este  prima degustare comparativa a vinurilor Corcova, in cadrul careia le veti putea compara cu cateva vinuri frantuzesti cu totul speciale, precum Chateau Lucas din binecunoscuta regiune St. Emilion din Bordeaux. In cadrul acesor degustari puteti compara un Cabernet Sauvignon Merlot Corcova cu un Chateaux Lucas, St. Emilion, dar si un Syrah Reserve Corcova cu un Chateau Etang des Colombes, Corbieres. Pentru doar 40 de lei va puteti bucura de aceasta degustare speciala, alaturi de o gustare cu branza de Olanda, primind in plus si o sticla de vin Corcova. O oferta speciala, valabila pana in data de 20 noiembrie, va propune pentru doar 185 de lei un set de exceptie format din doua sticle de Chardonnay, doua sticle de Cabernet Sauvignon Merlot, una de Rose si una de Shiraz Reserve Corcova.
Cei care nu pot participa la aceasta atat de interesanta intalnire pot beneficia, totusi, la barul de vinuri al restaurantului pentru doar 15 lei de o degustare a trei minunate vinuri de Corcova pe parcursul intregului week-end, sambata (13 noiembrie) si duminica (14 noiembrie), intre orele 12 si 24.
Suntem convinsi ca inedita intalnire si degustarea acestor vinuri de exceptie va reprezenta o experienta de neuitat pentru fiecare participant.




Luni, 08 Noiembrie 2010 14:45

Controverse dacice

Asa cum reluam deunazi, diferite pareri, mai mult sau mai putin acreditate, plaseaza originile vinului in Georgia, Iran sau Egipt. Dar sunt suficient de multe indicii pentru a plasa originea vinului si pe meleagurile noastre, ale vechii Dacii. Sau cine stie? De ce nu am accepta ca a aparut in mod independent in diferite zone in care vita-de-vie era prezenta si se bucura de atentia si aprecierea localnicilor? Astfel, exista indicii ca in actualul spatiu geografic al Romaniei au existat precursori ai  vitei-de-vie deja din Tertiar, de la inceputul erei Neozoice. Apoi, bazandu-se pe argumente de ordin botanic si climatic, botanistul A. Griesbach, considera ca patria vitei-de-vie trebuie cautata in tinuturile Traciei, iar B.P. Harden lansa asertiunea ca pe aceste meleaguri cultura vitei-de-vie e mai veche decat plugaria. In acelasi timp, R.Billiard sustine ca, dintre toate partile Europei, Tracia ar fi cea mai veche patrie a vinului. Sunt de altfel multe indicii sau chiar dovezi ca incepand din mileniul II i.H. cultura vitei-de-vie si producerea vinului au devenit indeletniciri de baza ale populatiei carpato-dunarene. Sunt insa si destui savanti care plaseaza acest moment cu mult mai devreme. Sunt destule voci care sustin  ca viticultura a fost exportata de pe aceste meleaguri catre alte popoare. De altfel, si in Iliada, Homer ne spune ca razboinicii greci s-au dus in Tracia sa gaseasca vinul, iar cultul dionisiac se considera ca ar fi aparut in Tracia, unde exista de altfel un cult asemanator personificat de zeul Sabazios.




Duminica, 07 Noiembrie 2010 13:37

Calitatile vinului lui Noe

Vinul este cat se poate de prezent si in Sfintele Scripturi, existand nu mai putin de 450 de referiri la vin si la vita-de-vie. Profetul Isaia a scris un cantec al vitei-de-vie, iar, la nunta din Cana Galileii, Isus a transformat apa in vin, dar, fara indoiala, cel mai important pasaj este cel privitor la Cina cea de Taina, atunci cand vinul capata acea semnificatie profunda, el devenind sangele lui Hristos. Nu sunt de neglijat nici cuvintele lui Hristos care a spus: Eu sunt adevarata vita-de-vie. Dar vinul a fost dintotdeauna prezent la cele mai felurite ceremonii religioase, indiferent ca vorbim de cele inchinate lui Dionysos la greci, lui Bachus la romani sau lui Nin-kasi la sumerieni. Dar vinul este tot asa de prezent si ca medicament, ca antiseptic sau, pur si simplu, ca un delicios aliment. Interesante sunt insa si pataniile lui Noe…




Sambata, 06 Noiembrie 2010 15:24

Degustarile vinurilor Corcova

Din aceasta saptamana, am inceput sa organizam periodic degustari de vinuri la restaurantul Boutique du Pain, din strada Academiei numarul 28-30. Aceasta serie de evenimente consacrata artei culinare, vinurilor nobile si conversatiilor placute incearca sa asigure delectarea tuturor simturilor. Veti avea ocazia sa asistati si la prezentarea unor vinuri ce nu au aparut inca pe piata, putandu-va bucura de savoarea lor in premiera absoluta. Renumitul somelier Marian Timofte va va ajuta sa descifrati multiplele lor calitati si preparatele impreuna cu care ele isi exprima cel mai bine personalitatea. Mai mult decat atat, evenimentele sunt gandite ca o adevarata academie a gustului, vestitul somelier reusind intr-un mod placut si antrenant sa va introduca in arta rafinata a vinulu. Caci vinul adevarat, de calitate, nu se bea de sete, ca apa sau ca spritul, ci se degusta, se savureaza… El reprezinta o desfasurare a nenumarate arome si gusturi, ce se impletesc si se succed intr-o cadenta doar de ele stiuta, aidoma notelor muzicale ce alcatuiesc o simfonie…




Vineri, 05 Noiembrie 2010 14:11

Serbarile dionisiace

Dionysos a devenit cu adevarat stapanul cetatilor Eladei. A fost, cu siguranta, cel mai sarbatorit zeu. Nici nu avea cum sa fie altfel! Nu e oare un adevarat pacat sa nu inchini un pahar cu vin? Poti oare sa nu sarbatoresti natura, binefacerile ei, roadele pamantului, dragostea, cu nenumaratele ei ispite? Chiar daca Dionysos nu a fost preamarit la noi, toate aceste taine de foc pe care el le-a intrupat in mitologia greaca au fost si sunt sarbatorite din plin si pe meleagurile noastre.




Joi, 04 Noiembrie 2010 15:02

Dionysos si "focul vinului"

Aparitia si dainuirea timp de secole a cultului dionisiac se datoreaza creatiei legendare a grecilor, dar si tracilor, vecinii lor din nord. Relatiile dintre ei apar descrise si in scrierile lui Homer, de unde aflam, de exemplu, si cum ciclopul Polifem a fost imbatat de luptatorii care au atacat Tracia, de unde soseau zilnic corabii cu vin trac.
Dionysos a fost copilul Semelei, iubita lui Zeus. Dar Semela nu a apucat de fapt sa-i dea nastere, murind intr-un incendiu provocat de Hera, geloasa sotie a lui Zeus. Acesta si-a salvat insa copilul nenascut inca, implantandu-l in coapsa sa, din care avea sa se nasca mai apoi "in flacari". Sunt flacari pline de talc si de semnificatii ascunse. Astfel, se considera ca de la nasterea "in flacari" a lui Dionysos s-ar fi transmis oamenilor "focul vinului". Dionysos era zeul bogatiilor pamantului cultivat, dar el purta in sine si ceva din maretia lui Osiris, zeul egiptean al Soarelui, caci bogatiile pamantului inchid in sine binefacatoarele raze ale Soarelui. Astfel, razele captive ale Soarelui au generat "incendiul" nasterii lui Dyonisos, care si ne-a transmis noua, oamenilor, "focul vinului".




Miercuri, 03 Noiembrie 2010 15:57

Dionysos, zeul vinului

Calitatea si pretuirea vinului din vechea Dacie explica probabil indeajuns de ce grecii considerau a Dionysos si-ar fi gasit originile pe aceste meleaguri. Cum nimeni nu le-a asezat insa vreodata prea exact pe harta, nu ne putem opri sa ne gandim ca aceste locuri ar fi putut fi chiar printre viile Corcovei, cu vinurile ei atat de pretuite de-a lungul timpului si plasate pe cealata parte a muntilor stapaniti de vraja si de forta Sarmizegetusei Regia.
Sunt nenumarate legende care il leaga pe Dionysos de minunata licoare a vinului. Astfel, se spune ca mergand el spre insula Naxos, obosit din cauza drumului lung, descoperi, in timp ce se odihnea in mijlocul unei inmiresmate pajisti, o planta firava si necunoscuta. Placandu-i infatisarea ei, o smulse si o lua cu sine. Dar soarele ardea puternic. Era mult prea cald si firava planta smulsa din pamantul ei ar fi putut pali, asa incat Dionysos voi sa o apere de dogoarea soarelui.




Marti, 02 Noiembrie 2010 18:51

O legenda chinezeasca a vinului

O licoare atat de apreciata, precum vinul, nu avem cum sa nu fie invaluita in nenumarate povesti care mai de care mai surprinzatoare si mai induiosatoare. Astfel, la chinezi, legenda spune ca, in prima lor dinastie, imparatul Yu, cel bland si intelept, avea o sotie pe masura. Imparateasa Yidi era o gospodina desavarsita, care stia dintr-o privire tot ce se intampla si ce era necesar in vastele case imparatesti. Cazand insa bolnava si nemaiavand puterea sa se ocupe de bunul mers al gospodariei, slugile se lenevira si nimic nu parea sa mai fie ca inainte. Incepand sa-si vina in fire, intr-o zi, din patul ei acoperit de matasuri, imparateasa isi aduse minte de savoarea strugurilor ei aromati si le ceru slugilor sa-i aduca un ciorchine proaspat. Dar ei, cum demult nu mai ingrijisera camarile, intrara in panica, dar in cele din urma trebuira sa recunoasca… La palat nu mai erau struguri.  Imparateasa stupefiata s-a dat jos din pat si s-a dus sa vada cu ochii ei ce era in camara. A descoperit acolo, intr-un vas de bambus, cativa ciorchini uitati, invaluiti intr-un aer ametitor, care incepusera sa fermenteze. Imparateasa scurse zeama lasata de struguri intr-un vas de portelan si o bau. Surprinsa, savura micile piscaturi pe limba, aroma placuta din gura, parfumul delicat din nari si se lasa apoi cuprinsa de o nespusa stare de bine. Urmele bolii diparura ca prin farmec. Imparateasa Yidi intelese atunci ca tocmai descoperise  o adevarata minune…




Luni, 01 Noiembrie 2010 16:35

Vinul in Antichitate

Aparut probabil undeva in zona cuprinsa intre Georgia, Iran si Egipt, cu mai bine de 6.000 de ani in urma, vinul s-a extins acum vreo 4.000 de ani in lumea cretana si cea greaca. Odata cu propria lor dezvoltare, grecii si-au format puternice rute comerciale, cu legaturi stranse cu cetatile pe care le stapaneau. Datorita lor se poate spune ca s-a extins cultura vitei-de-vie, vinul ajungand legendar in zona sudica a Europei, in special in Italia si Franta, unde climatul si topografia erau ideale pentru cultura strugurilor pentru vin, Vitis Vinifera, caci, asa cum scria Vergiliu, vita-de-vie iubeste dealurile intinse. Aprecierea deosebita pe care vinul a dobandit-o in lumea Greciei antice, deja cu un mileniu si jumatate inainte de Hristos, a facut ca modul de preparare al vinului sa fie descris inclusiv de Homer in diferite pasaje din Iliada si din Odiseea.




Duminica, 31 Octombrie 2010 17:28

Originile vinului

E greu de stabilit cand anume a aparut vinul… Cele mai vechi informatii sunt de natura arheologica si constau in diferite reziduuri gasite in vase ceramice din perioada neoliticului. Catalogarea acestora drept vinuri a ridicat insa o serie intreaga de controverse datorate gradului ridicat de degradare al vaselor si dificultatii de a identifica suficiente substante pentru a putea decide daca avem intr-adevar de a face cu vinuri in sensul propriu-zis al termenului. Aparitia vinului este legata de zone extrem de extinse plasate intre Africa de Nord si Asia Centrala si de Sud in care cresc struguri salbatici. Astfel, s-ar putea ca vinul sa fi aparut pentru prima data in zona caucaziana (actuala Georgie) cu 6.000 de ani inainte de Hristos. Nu este insa exclus ca vinul sa fi aparut pe langa Marea Caspica sau in Mesopotamia, in zona Iranului de astazi. Totusi aici datele inclina mai mult spre 4.000 i.H.




Pagina 11 din 12
Te afli aici: >