Corcova in Mass-Media (59)


Vineri, 21 Iunie 2013 13:55

Vinurile Corcova, placere cultivata

Scris de Corcova

Corcova este (deja sau, mai bine zis, din nou) un brand european, dar in acelasi timp putem spune fara teama de a gresi ca este un adevarat blazon national. Ne reprezinta peste hotare tara si traditia crearii vinului de calitate de pe aceste meleaguri. Caci exista o traditie indelungata a cultivarii podgoriilor, care merge inapoi pana la daci. Iar existenta viilor de la Corcova, din Piemontul Motrului, e atestata de documente oficiale care dateaza din secolul al XVI-lea.
Povestea vinurilor Corcova, a renasterii faimoasei podgorii de acolo in anii 2000, precum si o scurta prezentare a sortimentelor produse sub marcile Corcova si Jirov le puteti gasi in cel mai recent numar al revistei Business Woman, la rubrica The Story of a Brand.





Marti, 14 Mai 2013 17:57

Povestea unui succes

Scris de Corcova

De curand, Serban Damboviceanu a fost invitatul lui Radu Moraru intr-o emisiune difuzata in direct pe canalul Nasul TV, unde a povestit despre povestea de succes a vinurilor Corcova.
Initial, pasiunea pentru vinuri a fost pentru el un hobby, nu se gandea ca ea se va transforma intr-o afacere in toata regula. S-a intors in tara de la studii, din Franta, in anul 2005, cu ideea de a cumpara doar doua hectare de vita-de-vie, din care sa obtina vin in cantitati mici. Isi imagina ca organizarea unei afaceri cu vin, de la procesul de obtinere pana la marketing si vanzari, se face destul de usor. Cand si-a dat seama insa ca lucrurile sunt mult mai complicate, dar potentialul unei astfel de activitati este foarte mare, s-a hotarat sa se dedice total unei asemenea intreprinderi.
Alaturi de un partener de afaceri francez, Michel Roy, Serban Damboviceanu a reconstruit o intreaga podgorie din judetul Mehedinti. Este vorba despre podgoria din comuna Corcova, o asezare care beneficiaza de un climat si de un sol propice vite-de-vie. Odinioara celebra, podgoria mehedinteana era lasata in paragina, insa frumusetea locurilor si priceprea oamenilor locului in arta vinului l-au convins sa investeasca acolo. A existat si o intamplare fericita, aceea ca existau fonduri europene destinate acestui tip de afacere. A fost greu sa obtina aceste fonduri, insa pana la urma a reusit.
Cei doi investitori au cumparat aproape 200 de hectare de pamant la Corcova. Dintre acestea, doar cateva hectare erau cultivate, insa intr-un mod necorespunzator. Au inceput prin a planta soiuri de vita-de-vie, aduse special din Franta, pe 28 de hectare, iar in prezent podgoria se intinde pe 100 de hectare, in cele mai bune zone ale locului. De la inceput, ideea a fost obtinerea unor vinuri de calitate inalta – de aceea, soiurile de struguri au fost selectionate cu grija.
Romania are un mare potential in ceea ce priveste productia de vinuri. In primul rand, solul si clima, asa-numitul terroir, sunt foarte potrivite pentru vita-de-vie. Practic, inca este loc de terroir-uri noi, care pot furniza vinuri deosebite, in timp ce in Franta sau in Italia lucrurile sunt asezate demult. In al doilea rand, la noi in tara inca exista terenuri libere, pe care pot fi plantate podgorii, in timp ce alte tari nu mai au terenuri noi. In al treilea rand, in tari cu traditie in viticultura, ca Franta si Italia, clima se schimba, devine excesiv de calda, in timp ce Romania se bucura inca de un climat continental temperat. Se poate spune chiar ca tara noastra poate deveni un veritabil El Dorado al vinului.
Domeniul viticol de la Corcova are o poveste veche, primele mentiuni referitoare la acest taram de vis fiind facute inca pe vremea lui Mihai Viteazu. Printul Bibescu a facut insa celebre vinurile de Corcova, in perioada interbelica, obtinand recunoasterea si aprecierea unor personalitati de prim rang din lumea culturala si mondena europeana, mai ales din protipendada pariziana, cea care dadea tonul in materie de mode si tendinte in Europa. De fapt, Printul Bibescu facea parte din aceasta lume selecta si pretentioasa, caci s-a nascut la Paris si traia acolo, petrecandu-si doar vacantele in Romania. Iar cel care ii administra podgoria de la Corcova era un specialist francez cu pregatire de oenolog, care ii fusese recomandat Printului tocmai de catre Nicolae Titulescu. De aceea, Roy & Damboviceanu au decis sa cultive in special soiuri de struguri frantuzesti, pentru a reinnoda traditia.
Avand un brand puternic, o productie de calitate si o experienta anterioara in domeniul comertului, Serban Damboviceanu s-a concentrat apoi pe construirea unei strategii de vanzari. Singurele inconveniente sunt, in domeniul viticol, lucrurile pe care nu le poti controla, respectiv clima – caldura, ploile, grindina etc. Aceste detalii pot intarzia o productie sau chiar o pot compromite. Exista ani mai buni si ani mai rai – gustul strugurilor nu este identic in fiecare an, depinde si el de clima, de perioada de coacere, de momentul culegerii. Desigur, caracteristicile generale ale unui vin, identitatea sa, gustul sau, care sunt date de cele patru elemente definitorii – clima, solul, interventia umana si soiul de struguri, se pastreaza. In plus, in cazul vinului trebuie sa stii sa tii cont de gusturile consumatorilor dintr-o anumita tara, de cultura si traditii.
Serban Damboviceanu se implica din plin in afacerea sa cu vinuri, ocupandu-se de partea de vanzari si de exporturi, ceea ce implica multe deplasari. De asemenea, celalalt partener, Michel Roy, are pregatire tot in domeniul comercial. La Corcova exista un director tehnic de nationalitate franceza, de specialitate oenolog, care manageriaza atat podgoria, cat si crama. Echipa de la podgorie este foarte stabila, lucrand acolo inca din anul 2005 – un lucru important pentru rezultatul final.
Serban Damboviceanu a mai vorbit despre importanta construirii notorietatii pentru vinurile romanesti, care inca se vand sub pretul real, pe plan mondial. Acest lucru se face nu doar prin castigarea unor concursuri de profil, ci si prin obtinerea unor aprecieri inalte din partea celor mai mari critici oenologi internationali. In momentul in care acestia coteaza bine un vin, cererea pentru crama respectiva creste automat. Corcova a facut deja un prim pas in aceasta directie, doua dintre vinurile sale fiind amintite de renumitul critic Jancis Robinson – Cabernet Sauvignon si Syrah. Desigur, pentru o cotarea mai buna a vinurilor romanesti este nevoie de o activitate de relatii publice bine gandita, de actiuni comune ale producatorilor pe plan extern.




Miercuri, 08 Mai 2013 18:33

Un pahar de vin pentru sanatate

Scris de Corcova

Se stie ca, mai ales cand insoteste o dieta sanatoasa, de exemplu mediteraneana, un pahar de vin ajuta la sanatate. Francezii chiar aplica zi de zi aceasta "metoda" a paharului de vin la fiecare masa, pentru a ajuta digestia si a se mentine supli. Desigur, conditia este ca vinul sa fie natural, de calitate, nu foarte tare si sa fie baut cu moderatie. Ce inseamna moderatie? Aproximativ 150 ml de vin pe zi pentru femei si 300 ml pentru barbati. Iar secretul este consumul zilnic, nu consumul in cantitati mari, din cand in cand.
Dintre vinuri, cel rosu poate fi considerat cel mai sanatos. Una din explicatii este ca el contine mai putini sulfiti – daca sunt prea multi, culoarea sa are de suferit. Iar daca este sec este cu atat mai sanatos, caci vinul dulce este procesat mai greu de ficat, din cauza zaharului adaugat.
Vinul este un aliment, un medicament, dar in acelasi timp este un ingredient "cultural", fiind nelipsit de la evenimentele sociale ale comunitatilor umane, de-a lungul timpului. Iar pentru Pastele crestinilor vinul rosu reprezinta o emblema, alaturi de ouale vopsite si de pasca sau cozonac.
Despre beneficiile vinului pentru sanatatea noastra si despre vinurile de calitate de la Corcova a vorbit si Cecilia Caragea in emisiunea Profu’ Menci difuzata de canalul Antena 2 in data de 6 mai 2013.

VINUL si SANATATEA

Despre vin, cu Andreea Berecleanu, la emisiunea Profu' Menci (Antena 2).Unul dintre vinurile care imi plac - Corcova Roy & Damboviceanu Winery.

Posted by Cecilia Caragea on 27 Mai 2015



Luni, 12 Noiembrie 2012 19:47

Vinul si sanatatea

Scris de Corcova

Vinul nu este doar o licoare pentru desfatarea spiritului. De la Hipocrate la Louis Pasteur, multi medici si oameni de stiinta au subliniat ca vinul rosu ne poate prelungi viata. Acum, studiile din ultimele decenii vin sa confirme efectele benefice ale vinului (consumat cu moderatie, evident) asupra sanatatii. Totul a inceput de la asa-numitul paradox francez: in 1992, cercetatorii descopereau cu uimire ca, in Franta, tara recunoscuta pentru abundenta de grasimi saturate din alimentatie, dar si pentru consumul ridicat de vin, rata mortalitatii cauzate de infarctul miocardic era cu pana la 40% mai mica decat in alte tari. De ce? Datorita vinului rosu, care are efect protector asupra aparatului cardiovascular. Proprietatile vinului, in special ale vinului rosu, se datoreaza in mare masura resveratrolului, un antioxidant continut in pielita strugurilor negri. S-a demonstrat ca, prin proprietatile lor antioxidante, polifenolii din vin combat colesterolul rau (LDL) si reduc semnificativ riscul de ateroscleroza. Specialistii estimeaza ca un vin rosu de calitate contine aproape 300 de substante active, printre care vitamine (A, B si C), saruri minerale si oligoelemente indispensabile functionarii organismului la parametri optimi.
Ca sa ne bucuram din plin de placerea si binefacerile vinului, este important sa stim cum sa alegem sortimentul cel mai potrivit. Totul conteaza: de la culoarea vinului la vechimea sa si modul de pastrare. Invitat in cadrul rubricii Ce se intampla, doctore?, de la PRO TV, Serban Damboviceanu, producatorul vinurilor Corcova, a vorbit despre relatia dintre vin si sanatate, dar si despre cele mai importante aspecte care ne ghideaza in alegerea vinului potrivit.




Sambata, 20 Octombrie 2012 18:00

Cupaj de succes: Cabernet Sauvignon/Merlot

Scris de Corcova

Tot mai popular in lumea intreaga, cupajul Cabernet Sauvignon/Merlot este din ce in ce mai cautat si pe piata vinului din Romania. Va invitam sa aflati mai multe despre aceasta combinatie clasica din cel mai recent numar al revistei Secretele bucatariei si sa savurati vinul Cabernet Sauvignon/Merlot din noua gama Jirov, pe care il puteti gasi in reteaua Mega Image, dar il puteti achizitiona si online.





Vineri, 05 Octombrie 2012 15:11

Lungul drum al strugurilor catre vin

Scris de Corcova

La Corcova, culesul e pe sfarsite. Ca in fiecare an, si recolta de anul acesta va fi marcata printr-o petrecere in familie, care va avea loc chiar in acest week-end. Via si-a dat rodul, momentul trebuie sarbatorit cum se cuvine, insa aceasta nu inseamna ca lucrul a luat sfarsit. Intr-o podgorie precum Corcova, munca nu se termina niciodata, asa cum a marturisit Serban Damboviceanu in emisiunea Dincolo de aparente, de la Antena 2. De-abia acum incepe metamorfoza, transformarea strugurilor in licoarea ce ne desfata spiritul cu bogatia ei de arome care se inlantuie intr-o cadenta stiuta doar de ele, aidoma notelor muzicale ce alcatuiesc o minunata simfonie…
Dim lights




Vineri, 05 Octombrie 2012 13:38

Un vis devenit realitate

Scris de Corcova

Pentru Serban Damboviceanu, ceea ce la inceput a fost pura curiozitate - cunoasterea vinurilor - s-a transformat, treptat, intr-o adevarata pasiune. Dupa mai multi ani in care a acumulat experienta profesionala in Franta, Polonia si Italia, Serban Damboviceanu s-a intors acasa, in Romania, in mijlocul familiei si al prietenilor, si a reusit, prin via de la Corcova, sa-si implineasca un vis: sa produca un excelent vin romanesc.
Dim lights




Vineri, 05 Octombrie 2012 13:00

In lumea vinurilor bune

Scris de Corcova

Cand a plecat in Franta, sa studieze Dreptul la Strasbourg, Serban Damboviceanu nu se gandea ca, peste ani buni, avea sa ajunga proprietarul unei podgorii romanesti ale carei vinuri cucerisera, odinioara, atat de pretentiosul Paris... Acolo, in inima Alsaciei, unde s-a numarat printre fondatorii Asociatiei Studentilor Romani de la Strasbourg, Serban Damboviceanu s-a familiarizat cu universul fascinant al vinului. Un nou fragment din emisiunea Dincolo de aparente, realizata de Florentina Fantanaru si difuzata la Antena 2, in care Serban Damboviceanu povesteste despre deschiderea si perspectivele pe care i le-au oferit studiile in strainatate.
Dim lights




Vineri, 05 Octombrie 2012 11:58

Acasa, la Corcova...

Scris de Corcova

Vinurile Corcova sunt rezultatul muncii in echipa, rodul daruirii si priceperii unor oameni dedicati, cum sunt Serban Damboviceanu si oenologul francez Laurent Pfeffer. Pentru Serban Damboviceanu, Corcova a devenit acasa. Cum ar putea oare fi altfel, cand podgoria Corcova este asezata intr-un peisaj de vis, intr-o zona binecuvantata de Dumnezeu, si cand acolo ai satisfactia unica a lucrului facut cu mainile tale...
Dim lights




Joi, 04 Octombrie 2012 19:55

Degustarea vinului, un exercitiu de imaginatie

Scris de Corcova

Arta si, totodata, dificultatea unei degustari de vin stau in a reusi sa exprimi in cuvinte aromele, gustul si textura vinului si sa le impartasesti si celorlalti senzatiile pe care ti le provoaca. Pentru ca vinul sa-si dezvaluie personalitatea, esential este sa-l degusti cu placere, fara sa te simti constrans de anumite tehnici si detalii specializate. Trebuie doar sa lasi vinul sa-ti vorbeasca si sa fii deschis la o experienta senzoriala subiectiva prin excelenta. Invitat in emisiunea Florentinei Fantanaru, Dincolo de aparente, de la Antena 2, Serban Damboviceanu ne dezvaluie cateva din secretele unei degustari reusite.
Dim lights




Pagina 1 din 6
Te afli aici: Corcova in Mass-Media